Прикажи све актуелности Потписани уговори између Министарства просвете и науке и директора 151 школе

поставио/ла ОШ Милија Ракић Администратор домена 2. 4. 2011. 12:20   [ ажурирано 2. 4. 2011. 12:22 ]
ОШ "Милија Ракић" је данас потписала уговор о додели средстава Министарства просвете и науке у оквиру програма „Оснаживање школа за инклузивно образовање“. Информација са сајта Министарства просвете и спорта је следећа.

Свечана церемонија потписивања уговора за доделу средстава Министарства просвете и науке са директорима из 151 основне школе и гимназије широм Србије, у оквиру програма „Оснаживање школа за инклузивно образовање” одржана је данас у Палати Србија.
Програм „Оснаживање школа за инклузивно образовање“ један је од програма које је Министарство просвете и науке у оквиру пројекта “Пружање унапређених услуга на локалном нивоу – DILS“ покренуло као подршку инклузији у образовању. Циљеви програма односе се на: унапређивање капацитета школе за успешно укључивање и квалитетно образовање деце из осетљивих група; унапређивање професионалних компетенција запослених у школи за рад са ученицима са сметњама у развоју, инвалидитетом и тешкоћама у учењу; сензибилизijација свих школских актера и локалне заједнице за прихватање и подршку деци из осетљивих група, као и унапређивање сарадње са родитељима ученика са сметњама у развоју, релевантним институцијама и организацијама на локалном нивоу.
Програм посебно подстиче квалитетније укључивање ученика са сметњама у развоју, инвалидитетом и тешкоћама у учењу у образовни процес и обезбеђивање доступности и приступачности школског простора ученицима са сметњама у развоју и инвалидитетом.
Износ појединачних грантова за одобрене пројекте је до 4000 евра. Трајање пројекта је од 9 месеци до годину дана.
На церемонији потписивања уговора за доделу средстава присутнима су се обратили државни секретар у Министарству просвете и науке проф. др Тинде Ковач - Церовић, помоћник министра Желимир Попов и Ивана Алексић, представник канцеларије Светске банке у Србији.
Проф др. Тинде Ковач – Церовић истакла је важност урађених пројеката, који треба да повећају доступност и квалитет образовања.
Школе које су данас потписале уговоре са Министарством просвете и науке од новембра 2010. године прошле су много обука како би на што бољи начин реализовале усклађивање различитих потреба деце и остваривање њихових потенцијала. Изузетно је важно успостављање ланчане везе од предшколске установе, преко основне, средње школе па све до високог образовања, рекла је Церовић и нагласила да је стратегија Министарства просвете и науке да свака општина у Србији има бар једну оснажену школу која може да постане пример добре праксе за друге школе у окружењу. Церовић је истакла и кључну улогу директора од којих зависи ангажман наставног кадра, квалитетна комуникација, као и добра сарадња са родитељима.
По речима помоћника министра просвете и науке Желимира Попова велики број школа чији су пројекти одобрени у овом програму показатељ је бриге за децу са маргина и искорака који је у нашем образовању направљен у последњој деценији.
Образлажући мотиве Светске банке за финансирање овог пројекта, Ивана Алексић из ове институције рекла је да је то својеврсна подршка визији Министарства просвете и науке и његовом приоритетном задатку да посебно подржи децу са маргина, па је зато и један од критеријума за добијање грантова био да школа има ученике који раније нису били у редовном школском систему.

Comments